Kolumni: Lomanvietto kilpailuna

Vietin tänä kesänä ensimmäistä kertaa muutaman viikon kesälomaa. Parikymppisen työuralle ei kovin monta mahdollisuutta ole loman pitoon löytynyt, vaan koulu ja työt ovat haukanneet leijonanosan ajastani.

Kaiken piti olla ok. Ainakin paperilla. Somet ja muut jäävät tauolle. Nyt voi nostaa jalat ylös.

No miten kävi, kun jätti ne asiat pois, joilla on arkensa täyttänyt? Iski lomastressi.

Tuli paineentunne. Oli pakko tehdä jotain. Oli mentävä tänne, tultava tuonne. Onko loma heitetty hukkaan, jos sen aikana ei tee mitään?

Kuten useimmissakin asioissa, niin tässäkin totuuden kuuli lapsen suusta. Olin heinäkuussa sukuloimassa ja samalla näin serkkujeni lapsia. Monikaan heistä ei ole kouluikäinen, mutta loman käsite on kuitenkin tuttu.

Tiedustelin lapsilta heidän kesäsuunnitelmiaan. Fidget Spinnereiden lomassa käyty keskustelu oli mielenkiintoinen ja pisti minut miettimään. He olivat kaikki onnellisia siitä, että kesäloma on alkanut. Jotkut saattavat käydä jopa Puuhamaassa.

Miksi sitten minä en aikuisena osaa rentoutua, kun siihen on mahdollisuus?

Uskon, että sen pystyy yhdistämään seisahtumisen pelkoon ja ahdistukseen siitä, että jotain jää kokematta. Tein suuren virheen katsoessani somesta muiden loma kuulumisiani. Se vain pahensi tilannetta.

Saattaisiko sosiaalinen media lomastressin aiheuttaja? Oman lomanviettotapansa tuntee helposti vähäpätöiseksi, kun katsoo Facebook-kavereidensa tapoja viettää sitä.

Lomanvietosta on ainakin omassa tuttavapiirissäni tullut jo lähes kilpailua. Ihmiset julkaisevat päivityksiä ja kuvia, joissa he glorifioivat sitä, kuinka hauskaa ja mukavaa heillä on. He ”somehuijaavat” toisiaan.

Kukaan ei näytä lomastaan niitä hetkiä, kun vettä tulee vaakasuoraan ja kaikkia jurppii. Seuraavana päivänä voi taas julkaista kuvan jokilaivoilta.

Somekuplan ulkopuolelle astuminen tekee kaikille hyvää. Muiden tekemisien murehtiminen ei helpota omaa oloa.

Se, että lomalla ei tee mitään, on täysin ok. Harmi, että minulla meni sen tajuamiseen lähes koko loma. Ehkä muistan sen ensi kerralla.

Jere Sanaksenaho

Kolumni

Kolumni: Älä tule paha mieli

Päiväkodeissa ei saa enää jakaa synttärikutsuja, ellei lapsi kutsu koko päiväkotiryhmäänsä. Näin kuulemma vältetään se, ettei kutsumatta jääneille tule paha mieli. Kutsuja kuitenkin järjestetään pitkälti entiseen tapaan, eli lapsi kutsuu vain parhaat kaverinsa. Kutsukortteja jael-laan päiväkodin aidan ulkopuolella tai vanhempien tekstiviestiringeissä. Kutsutut juttelevat innoissaan tulevista kekkereistä päiväkodissa, eikä tämä tietenkään jää kutsumattomille epäselväksi. Kielto on siten täysin hyödytön. Sillä ostetaan vain vanhemmille hyvä omatunto.

Pelimiehen valinta: Salamurhia pyramidien lumoissa

Ubisoft yllätti iloisesti julkaisemalla syyspimeyden iloksi yhden parhaista Assassin's Creed -peleistä. Assassin's Creed: Origins (PS4, Xbox One, Windows) meneekin sinne, missä pelisarja ei vielä ole käynyt, eli salaperäisen assasiiniveljeskunnan syntyhämäriin. Temmellyskenttänä on ei-enää-niin-muinainen Egypti, kolmisenkymmentä vuotta ennen ajanlaskun alkua. Aleksanteri Suuren Egyptin-valloituksesta on kulunut kolmisensataa vuotta ja makedonialaiskausi on päättymässä. Yhteiskunnassa on käynnissä melkoinen myllerrys. Valtaa pitää lujin ottein faarao Ptolemaios XIII, jota kansa vihaa ja jonka pahimpana ulkopoliittisena uhkana on Välimeren takana vallankahvaa puristava Rooman keisari Julius Caesar. Faaraon Kleopatra-sisko juonittelee ajan tavan mukaan veljeään vastaan ja suunnittelee vastavallankumousta.

Taidetestaajat tuo 5 600 kahdeksasluokkalaista konserttitaloon

Taidetestaajat on Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin rahoittama suurhanke, joka mahdollistaa kolmen vuoden ajan jokaiselle kahdeksasluokkalaiselle nuorelle kaksi taidelaitosvierailua kulttuurikohteissa. Taidetestaajat-hankkeessa tavoitteena on saada suomalaiset nuoret kokemaan taidetta, myös sellaista johon moni ei muuten saa kosketusta. Hanketta koordinoi Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto.

Nuori Prince valkokankaalla

Prince

Finnkinon Event Cineman musiikkitaltiointien sarja saa jatkoa 23. marraskuuta kello 20 alkaen. Tuolloin esitetään Turun Finnkinossa musiikkilegenda Princen konserttielokuva Sign o’ the Times .

Raisiolaisessa Tahvion koulussa breikataan kiusaamista vastaan

Raision Tahvion koulussa järjestetään tällä viikolla Break the Fight! -breakdance-työpajoja. Pääkaupunkiseudulta liikkeelle lähtenyt hanke pyrkii ehkäisemään koulukiusaamista ja syrjäytymistä katukulttuurin ja break-tanssin keinoin. Break the Fight! -breikkityöpajat tarjoavat nuorille mahdollisuuden tehdä, onnistua ja liikkua yhdessä.

Teollisuusrakennuksessa tulipalo Itäharjulla

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Paljepolun ja Teollisuuskadun kulmassa olevan vanhan teollisuusrakennuksen toisessa kerroksessa palaa kevytrakenteinen väliseinä Itäharjulla.

Villasukkien suosio kiistaton

Käsin värjätyt langat ovat tällä hetkellä alati kasvavan käsityöharrastajajoukon suuressa suosiossa. Perinteinen kestosuosikki villasukka on noussut miltei muoti-ilmiöksi. Sukkataituri Niina Laitisen neulesuunnittelua seuraa sosiaalisessa mediassa yli 15 000 harrastajan aktiivinen yhteisö.

Kaupunki
Urheilu

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Berger lainalle Sportiin

Martin Berger.

Puolustaja Martin Berger siirtyy kolmen ottelun lainalle Vaasan Sportiin.

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!