Kolumni: Kiitettävän aika

Hyvän suorituksen tehneelle on tapana antaa “kymmenen pistettä ja papukaijamerkki”. Jo päiväkodissa niitä jaettiin, vaan monikaan lapsi ei ymmärtänyt, että tuota ihmeellistä papukaijamerkkiä ei ole oikeasti olemassa. Sanonta juontaa juurensa 1960-luvulle, jolloin Yle esitti televisiossa sunnuntaisin lastenohjelmaa nimeltä Sirkus Papukaija. Vuosina 1961–76 ruudussa pyörineessä ohjelmassa piilotettiin tai vaikka pudotettiin lentokoneesta papukaijamerkkejä, joiden löytäjät saivat palkinnot palauttaessaan merkit televisiostudioon.

Sen jälkeen kun papukaijamerkki menetti hohtonsa, on odoteltu koulun päättötodistuksia. Harvoin enää tuleekaan eteen niin kutkuttavan jännittävää tilannetta, kun tuo kevätjuhla jolloin pamautettiin suvivirsi soimaan ja mekot päällä syötiin jäätelöä ja rapisteltiin hikisin käsin todistuskuoria. Tämän jälkeen alkoi ansaittu ja oikea loma.

Aikuisena suvivirttä ei juurikaan enää kuule ellei satu olemaan lasten kevätjuhlaa, eikä käteen isketä todistusta käyttäytymisestä tai liikuntasuorituksista. Kännykässä olevan askelmittarin täynnä oleva kymppitonni ei kauan lämmitä ja ruualla palkitseminen on ongelmallista, sillä sokerikin on pahasta. Aikuisten palkintoja googlaillessa eräs painonpudotus-sivusto kyllä neuvoo pesemään itsensä suklaan tuoksuisella suihkugeelillä, jos mieli tekee makeaa. On siinä palkintoa kerrakseen.

Mitäpä jos tekisi itselleen tai vaikka ystävälle tai puolisolle todistuksen? Järjestäisi omat kevätjuhlat, keittäisi aamukahvit ja kajauttaisi perinteisen suvivirren soimaan. Antaisi kiitettäviä niistä asioista joista on selviytynyt tai joissa on kehittynyt. Ikäänkuin vapauttaisi itsensä talven suorituksista ja kääntäisi uuden lehden kohti kesää.

Meillä lapsuudenkodissa lakattiin kevätjuhlien jälkeen varpaankynnet pinkiksi ja syötiin kakkua. Mites teillä?

Henriikka Fingerborg

Kolumni

Kolumni: Älä tule paha mieli

Päiväkodeissa ei saa enää jakaa synttärikutsuja, ellei lapsi kutsu koko päiväkotiryhmäänsä. Näin kuulemma vältetään se, ettei kutsumatta jääneille tule paha mieli. Kutsuja kuitenkin järjestetään pitkälti entiseen tapaan, eli lapsi kutsuu vain parhaat kaverinsa. Kutsukortteja jael-laan päiväkodin aidan ulkopuolella tai vanhempien tekstiviestiringeissä. Kutsutut juttelevat innoissaan tulevista kekkereistä päiväkodissa, eikä tämä tietenkään jää kutsumattomille epäselväksi. Kielto on siten täysin hyödytön. Sillä ostetaan vain vanhemmille hyvä omatunto.

Villasukkien suosio kiistaton

Käsin värjätyt langat ovat tällä hetkellä alati kasvavan käsityöharrastajajoukon suuressa suosiossa. Perinteinen kestosuosikki villasukka on noussut miltei muoti-ilmiöksi. Sukkataituri Niina Laitisen neulesuunnittelua seuraa sosiaalisessa mediassa yli 15 000 harrastajan aktiivinen yhteisö.

Loton potti nousee uuteen ennätykseen

Loton arvonnassa ei löytynyt kierroksella 46/2017 täysosumia, joten ensi viikolla täysosumille on jaossa 14,3 miljoonaa euroa. Potti on kaikkien aikojen suurin.

Aurajoesta löydetty kadonneelle Salervolle kuulunut kenkä

Poliisi jatkoi Juuso-Petteri Salervon etsintää Aurajoella lauantaina. Käytössä on ollut kaksi ruumiskoiraa sekä kauko-ohjattava ilma-alus. Poliisilla on videotallenteeseen perustuva varma havainto Salervosta katoamisiltana kello 4.21 Pakkarinkadulta kävelemässä Aurajoen suuntaan. Aurajoesta on löydetty Salervolle kuulunut kenkä.

Kaupunki
Urheilu

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Berger lainalle Sportiin

Martin Berger.

Puolustaja Martin Berger siirtyy kolmen ottelun lainalle Vaasan Sportiin.

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!