Kolumni: Kokemusta kokemuksella

Työpaikka napataan parhaiten kokemuksen ja suhteiden avulla. Vähän aikaa sitten sain huomata, että aiempaa kokemusta painotetaan suhteellisen paljon myös harjoittelupaikkojen kohdalla.

Tavallisissa työpaikoissa toiminta on ihan ymmärrettävää. Työhön vaaditaan kokemusta, ja jos hakijoita on monia, on helpompaa palkata henkilö, jonka työskentelytavat tietää jo valmiiksi. Harjoittelupaikkaa sen sijaan haetaan siksi, että saataisiin edes ensimmäisen kosketus alaan. Jos harjoittelupaikankin saadakseen pitäisi olla jo valmiiksi kokemusta alalta, yhtälö kuulostaa aika mahdottomalta.

Työnantajalle on tietysti helpompaa ottaa harjoittelija, jota ei tarvitse perehdyttää alusta alkaen. Tässä vaiheessa harjoittelun idea kuitenkin katoaa. Käytännön voisi ymmärtää esimerkiksi yhden harjoittelijahaun kohdalla. Kun samaan aikaan organisaation toisella toimialalla otetaan sama harjoittelija toista kesää peräkkäin, ymmärrys on vähissä. Opiskelijalle palkallinen harjoittelu kesällä on lähinnä pakko. Työnantajan puolelta tämä vaikuttaa vain törkeältä hyväksikäytöltä. Palkataan “harjoittelija”, joka jo osaa työn. Hänelle ei kuitenkaan tarvitse maksaa kuin harjoittelijan palkkaa.

Julkisella puolella tilanteesta tekee vielä epäreilumman se, että palkattava henkilö on jo saatettu etukäteen valita. Paikka on silti sääntöjen mukaan laitettava avoimeen hakuun. Paikasta kiinnostuneet ihmiset täyttävät näppäimistöt sauhuten hakemuksia tietämättään, että mitään mahdollisuutta paikan saamiseen ei todellisuudessa ole. Näin hukataan sekä hakijoiden aikaa että energiaa.

Organisaatioiden pitää jatkuvasti olla tehokkaita ja hyödyntää resurssinsa mahdollisimman hyvin. Siitä huolimatta toiminnassa pitäisi pitää mukana edes jonkinlainen moraali. Mikäli tätä moraalia on mahdotonta ottaa huomioon, kannattaisi miettiä, palkataanko harjoittelijoita ollenkaan. Opiskelijoiden kyykyttämistä katsotaan sormien läpi nimittäin vain tiettyyn pisteeseen asti. Sen jälkeen arvostus organisaatiota kohtaan katoaa.

Oona Karhunen

Kolumni

Kolumni: Älä tule paha mieli

Päiväkodeissa ei saa enää jakaa synttärikutsuja, ellei lapsi kutsu koko päiväkotiryhmäänsä. Näin kuulemma vältetään se, ettei kutsumatta jääneille tule paha mieli. Kutsuja kuitenkin järjestetään pitkälti entiseen tapaan, eli lapsi kutsuu vain parhaat kaverinsa. Kutsukortteja jael-laan päiväkodin aidan ulkopuolella tai vanhempien tekstiviestiringeissä. Kutsutut juttelevat innoissaan tulevista kekkereistä päiväkodissa, eikä tämä tietenkään jää kutsumattomille epäselväksi. Kielto on siten täysin hyödytön. Sillä ostetaan vain vanhemmille hyvä omatunto.

Villasukkien suosio kiistaton

Käsin värjätyt langat ovat tällä hetkellä alati kasvavan käsityöharrastajajoukon suuressa suosiossa. Perinteinen kestosuosikki villasukka on noussut miltei muoti-ilmiöksi. Sukkataituri Niina Laitisen neulesuunnittelua seuraa sosiaalisessa mediassa yli 15 000 harrastajan aktiivinen yhteisö.

Loton potti nousee uuteen ennätykseen

Loton arvonnassa ei löytynyt kierroksella 46/2017 täysosumia, joten ensi viikolla täysosumille on jaossa 14,3 miljoonaa euroa. Potti on kaikkien aikojen suurin.

Aurajoesta löydetty kadonneelle Salervolle kuulunut kenkä

Poliisi jatkoi Juuso-Petteri Salervon etsintää Aurajoella lauantaina. Käytössä on ollut kaksi ruumiskoiraa sekä kauko-ohjattava ilma-alus. Poliisilla on videotallenteeseen perustuva varma havainto Salervosta katoamisiltana kello 4.21 Pakkarinkadulta kävelemässä Aurajoen suuntaan. Aurajoesta on löydetty Salervolle kuulunut kenkä.

Kaupunki
Urheilu

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Berger lainalle Sportiin

Martin Berger.

Puolustaja Martin Berger siirtyy kolmen ottelun lainalle Vaasan Sportiin.

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!