Kolumni: Raja railona aukeaa

Yhteiskunta pirstaloituu. Ideologinen kuilu ammottaa avoimena. Suomalaiset kyhjöttävät kuplissaan ja keskustelevat ensisijassa vain samanmielisten kanssa. Muille huudellaan rujosti ja eri mieltä olevia solvataan häijysti.

Suurella osaa kansaa menee taloudellisesti ehkä paremmin kuin koskaan, mutta osa putoaa kelkasta. Se näkyy pitenevissä leipäjonoissa. Nuoriso raitistuu, mutta ikäluokat erilaistuvat vinhaa vauhtia. On laihaa ja lihavaa, kuntohirmua ja rapakuntoista, korkeasti koulutettuja ja lähes lukutaidottomia. Kansaa ei veistetä enää samasta puusta.

Sukupolvien välillä avautuu railona raja. Vanhan on vaikea, ellei mahdoton, ymmärtää nuoren ajattelua ja maailmaa. Eikä nuoren ole yhtään helpompaa ymmärtää vanhaa, joka näyttää tarpovan samassa hangessa kuin aina ennenkin.

Ajan merkillisyys on siinä, että mahdollistaa hyvin erilaiset elämäntavat. Ne ovat olemassa yhtä aikaa erillisinä maailmoina, jotka vain sivuavat hätäisesti toisiaan.

Yhtenä vähäisenä esimerkkinä on median kulutus. Lehtiä luetaan ehkä enemmän kuin koskaan, mutta paperiversiot pysyvät hengissä enää keski-ikäisten ja heitä vanhempien voimin. Nuoret elävät täysin toisin omassa hashtag-maailmassaan Snapchatin ja WhatsAppin voimin. Uutisilla on siinä maailmassa pelkkä kuriositeetin rooli.

Uutisia seurataan tutkimusten mukaan 15–34-vuotiaiden keskuudessa vähemmän kuin nuoret itse uskovat ja vähemmän tietoisesti. Selailualustana on älypuhelin, pääasiallisina kanavina Google, WhatsApp ja YouTube. Insta-

gram ja Snapchat ovat nousussa. Mitä seurataan? Lähinnä niitä asioita, jotka itseä sattuvat kiinnostamaan. Vanhan ajan uutisia seurataan jos seurataan, mutta niillä ei ole enää omaa aikaa eikä paikkaa, kuten vanhoilla parroilla, joilla se on aamukahvipöytä ja television uutisiltahartaus.

Nuoret tyytyvät selailemaan otsikoita. Kiinnostus syrjäyttää tärkeyden. Mikä tahansa höttö lyö laudalta merkittävän mutta vaikeahkon, tylsän ja pitkäpiimäisen asian. Mediatalot tuunaavat tarjontaansa niin, että jokainen voi valita vain miellyttävimmät palat, mutta onko valinnanvapaus mediassa pelkkä hyve?

Vanhaa uutisfriikkiä uusi maailma ja sen uudenlaiset asenteet pelottavat. Maailmaa on muuallakin kuin oman navan ympärillä ja muutakin kuin se, mikä itseä sattuu kiinnostamaan.

Lasse Virtanen

Kolumni

Kolumni: Älä tule paha mieli

Päiväkodeissa ei saa enää jakaa synttärikutsuja, ellei lapsi kutsu koko päiväkotiryhmäänsä. Näin kuulemma vältetään se, ettei kutsumatta jääneille tule paha mieli. Kutsuja kuitenkin järjestetään pitkälti entiseen tapaan, eli lapsi kutsuu vain parhaat kaverinsa. Kutsukortteja jael-laan päiväkodin aidan ulkopuolella tai vanhempien tekstiviestiringeissä. Kutsutut juttelevat innoissaan tulevista kekkereistä päiväkodissa, eikä tämä tietenkään jää kutsumattomille epäselväksi. Kielto on siten täysin hyödytön. Sillä ostetaan vain vanhemmille hyvä omatunto.

Pelimiehen valinta: Salamurhia pyramidien lumoissa

Ubisoft yllätti iloisesti julkaisemalla syyspimeyden iloksi yhden parhaista Assassin's Creed -peleistä. Assassin's Creed: Origins (PS4, Xbox One, Windows) meneekin sinne, missä pelisarja ei vielä ole käynyt, eli salaperäisen assasiiniveljeskunnan syntyhämäriin. Temmellyskenttänä on ei-enää-niin-muinainen Egypti, kolmisenkymmentä vuotta ennen ajanlaskun alkua. Aleksanteri Suuren Egyptin-valloituksesta on kulunut kolmisensataa vuotta ja makedonialaiskausi on päättymässä. Yhteiskunnassa on käynnissä melkoinen myllerrys. Valtaa pitää lujin ottein faarao Ptolemaios XIII, jota kansa vihaa ja jonka pahimpana ulkopoliittisena uhkana on Välimeren takana vallankahvaa puristava Rooman keisari Julius Caesar. Faaraon Kleopatra-sisko juonittelee ajan tavan mukaan veljeään vastaan ja suunnittelee vastavallankumousta.

Taidetestaajat tuo 5 600 kahdeksasluokkalaista konserttitaloon

Taidetestaajat on Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin rahoittama suurhanke, joka mahdollistaa kolmen vuoden ajan jokaiselle kahdeksasluokkalaiselle nuorelle kaksi taidelaitosvierailua kulttuurikohteissa. Taidetestaajat-hankkeessa tavoitteena on saada suomalaiset nuoret kokemaan taidetta, myös sellaista johon moni ei muuten saa kosketusta. Hanketta koordinoi Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto.

Nuori Prince valkokankaalla

Prince

Finnkinon Event Cineman musiikkitaltiointien sarja saa jatkoa 23. marraskuuta kello 20 alkaen. Tuolloin esitetään Turun Finnkinossa musiikkilegenda Princen konserttielokuva Sign o’ the Times .

Raisiolaisessa Tahvion koulussa breikataan kiusaamista vastaan

Raision Tahvion koulussa järjestetään tällä viikolla Break the Fight! -breakdance-työpajoja. Pääkaupunkiseudulta liikkeelle lähtenyt hanke pyrkii ehkäisemään koulukiusaamista ja syrjäytymistä katukulttuurin ja break-tanssin keinoin. Break the Fight! -breikkityöpajat tarjoavat nuorille mahdollisuuden tehdä, onnistua ja liikkua yhdessä.

Teollisuusrakennuksessa tulipalo Itäharjulla

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Paljepolun ja Teollisuuskadun kulmassa olevan vanhan teollisuusrakennuksen toisessa kerroksessa palaa kevytrakenteinen väliseinä Itäharjulla.

Villasukkien suosio kiistaton

Käsin värjätyt langat ovat tällä hetkellä alati kasvavan käsityöharrastajajoukon suuressa suosiossa. Perinteinen kestosuosikki villasukka on noussut miltei muoti-ilmiöksi. Sukkataituri Niina Laitisen neulesuunnittelua seuraa sosiaalisessa mediassa yli 15 000 harrastajan aktiivinen yhteisö.

Kaupunki
Urheilu

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Berger lainalle Sportiin

Martin Berger.

Puolustaja Martin Berger siirtyy kolmen ottelun lainalle Vaasan Sportiin.

Puukkokatsomo: Isoja kysymyksiä

Sami Haltia (oik.).

TPS:n naisten jalkapallojoukkuetta luotsaa tulevalla kaudella Porista Turkuun saapuva Tomi Ruuhikorpi . 32-vuotias Ruuhikorpi solmi TPS:n kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!