Uutiset

Joka viides kävijä jättää kädet pesemättä vessassa

Eurooppalaiset ovat aiempaa laiskempia pesemään kätensä jokaisen wc-käynnin jälkeen, ja joka viides kävijä poistuu yleisestä vessasta pesemättä käsiään. Metsä Tissuen aiempaan, vuonna 2015 toteutettuun wc-tutkimukseen verrattuna käsien peseminen jokaisen wc-käynnin jälkeen on vähentynyt kaikissa maissa Saksaa lukuun ottamatta. Suomalaiset ovat hieman keskimääräistä tarkempia käsihygieniastaan, ja meistä 83 prosenttia ilmoittaa pesevänsä kädet aina julkisessa vessassa käynnin jälkeen – tosin Suomessakin trendi on laskeva (86% vuonna 2015).
Uutiset

Rokotukset vähentäneet pikkulasten pneumokokkitauteja huomattavasti arvioitua enemmän

Pneumokokkibakteerin pikkulapsille aiheuttamat taudit ovat rokotusten ansiosta vähentyneet huomattavasti. Pääosa vähentymästä johtuu siitä, että lapsilla yleisten välikorvatulehdusten määrä on pienentynyt. Kuitenkin myös vakavat pneumokokkitaudit, kuten aivokalvotulehdus ja verenmyrkytys, ovat vähentyneet, samoin keuhkokuume ja vakavan pneumokokkitaudin epäilyt. Tiedot käyvät ilmi THL:n tekemästä laajasta FinIP-rokotetutkimuksesta.
Uutiset

Salmonella vakavimpia elintarvikkeista saatavia tauteja Suomessa

Salmonella on edelleen harvinainen löydös suomalaisilla sikatiloilla ja sikojen ruokintaan käytettävissä rehuissa. Arviolta vähemmän kuin kolmen teurassian tuhannesta arvioidaan kantavan salmonellaa elimistössään. Rehu-, sika- ja sianlihaperäisten salmonellatartuntojen torjumiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi vuosikymmeniä tehdyt toimenpiteet ovat kannattavia. Tiedot ilmenevät Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) tekemästä sianrehujen salmonellariskiä sekä salmonellavalvontaohjelman kustannuksia ja hyötyjä käsittelevästä tutkimuksesta.
Uutiset

Kuukauden muistitreenauksen tulokset saavutettavissa jo puolen tunnin harjoittelulla, jos strategia on oikea

Åbo Akademin tutkijaryhmän tulokset osoittavat, että työmuistia harjoittavaan tehtävään sopivan tehokkaan strategian opettaminen johtaa nopeasti samanlaisiin tuloksiin kuin kuukauden mittainen tavallinen tietokoneen kanssa tehtävä treenaus jossa ei tyypillisesti anneta mitään strategiaohjeita. Oikeanlaisen strategian merkitys näkyi myös kontrollihenkilöillä, jotka eivät saaneet strategiaopetusta – heillä itse kehitettyjen strategioiden käyttö kytkeytyi parempaan työmuistisuoritukseen.